onsdag den 28. april 2010

"Powerpoint makes us stupid"

På en af de bedste danske blogs efter min mening, nemlig Søren Storm Hansens blog Dseneste.dk, faldt jeg over den her fantastiske artikel fra New York Times, som er meget  sigende for, hvor galt det kan gå, når Powerpoint misbruges.

Det er næsten skræmmende at høre, hvordan den amerikanske hær har låst sig fast i, at Powerpoint konsekvent (mis)bruges i det daglige og har udviklet sig til en sygdom. Og man har virkelig misforstået noget, når man bruger en slide som denne:


min arbejdsplads bruger vi også Keynote (Mac's udgave af Powerpoint) rigtig meget - primært når vi præsenterer koncepter og oplæg. Her giver det mening, fordi der er noget at vise. Vi har da også næsten vænnet os af med tekster og bullets, og vi bruger også rigtig lang tid på at bygge dem op. Programmer som Powerpoint og Keynote er fantastiske, hvis du har en historie at fortælle. Men det er desværre utroligt få præsentationer i erhvervslivet, der bygges op som historier.

En præsentation er ikke bare at fylde slides med bullets og så læse dem op for et publikum. Det tager tid at lære at lave en præsentation. Man skal have styr på sin struktur og opbygning, før man laver slides - sin historie. Den skal bygges op i små bidder og ikke i stor mundfulde, som hjernen ikke kan rumme. Eller som Terry Heaton siger det i førnævnte blogindlæg: "Look, here’s the simple truth about a PowerPoint presentation. It’s a story-telling tool."  


Efter min mening bør Powerpoint ikke forbydes og Powerpoint skader ingen - men misbrug af Powerpoint bør forbydes. Vi lader jo heller ikke folk uden kørekort køre bil, så hvorfor lade folk uden forstand på præsentationer lave dem?


Eller som et af mine yndlingscitater siger: "The term bullet-points come from people firing guns against annoying presenters". Eller for at vende tilbage til artiklen fra New York Times, så er konklusionen på længerevarende misbrug af Powerpoint:


“PowerPoint makes us stupid,” 
Gen. James N. Mattis of the Marine Corps, the Joint Forces commander.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar