mandag den 28. december 2009

Illusion på tv-station

I dag er der en interessant artikel på JP Aarhus' hjemmeside.

jpaarhus.dk - Illusion på tv-station - Erhverv

De fleste har sikkert regnet ud, at interviewpersonerne nok ikke sidder foran den udsigt, der er i baggrunden, men som det også bliver nævnt, så er det heller ikke meningen at snyde seerne. Tværtimod hjælper det dem.

Dette er et glimrende eksempel på, hvordan billeder kan hjælpe med at forstå konteksten. Når diverse USA korrespondenter går på nyhederne fra Washington med Det Hvide Hus som baggrund, er man heller ikke i tvivl om, hvad emnet er og hvor det foregår.

Det kræver dog, at der er stærk sammenhæng mellem illustration og emne/geografi. Det Hvide Hus er ingen i tvivl om, ligger i USA, men begynder man at bruge anonyme baggrunde bare for at have dem, så mister det effekten. Der skal være en klar sammenhæng mellem illustration og personen, samt indslagets indhold.

Samtidig kan det være upassende, hvis formålet med indslaget i virkeligheden er en debat med studieværten. Så er et ikke baggrunden og placeringen, der har betydning, men situationen, og så synes jeg, at baggrunden bliver forstyrrende. På Deadline og Debatten på DR2, samt lignende programmer, foregår debatterne oftest ansigt til ansigt i et forholdsvis neutralt studie. Det fungerer godt fordi, der er ro og personerne er i centrum.

Men alt i alt viser TV her, hvordan symboler hurtigt kan knytte folk til et geografisk sted. Denne teknik kan man sagtens gøre brug af i almindelige præsentationer og andre sammenhænge. Symboler er fantastiske, når de er lette at afkode. Så fungerer de bedre en tekst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar